20. september 2024

Brunsneglene invaderer større områder; her er 10 tips som kan hjelp

  1. Klippe, klippe gress I fjor sommer deltok ti svenske familier i et forsøk med robotgressklippere mot brunsnegler. Samtlige opplevde at problemet med sneglene ble redusert i undersøkelsesperioden. En av årsakene kan være at robotgressklipperne kan kjøre på tider da sneglene er på sitt mest aktive, og dermed rett og slett klipper dem i stykker. Dessuten så vil sneglene trives dårligere når plenen aldri får lov til å bli riktig lang. I år planlegges et forsøk i større skala utført i regi av studenter ved Sveriges Landbruksuniversitet i Alnarp.
  2. Forgiftning og død Alle som har problemer med snegler kan i følge Bioforsk kjøpe og bruke sneglemidlene Ferramol, Killer Snegledreper’n, SmartBayt, Snegledreper, Tanaco sneglegift og det biologiske midlet Nemaslug. Alle midlene utenom Nemaslug inneholder det aktive stoffet jernfosfat. Nemaslug inneholder nematoder, som smitter sneglene med en bakterie.
  3. Rett i fella Øl har vært populært som sneglefelle. I 2005 skrev no om professor Christoffer Schander ved Universiteten i Bergen (UiB) som testet egenproduserte sneglefeller mot kommersielle varianter med øl som lokkemiddel.
    – Vi fylte noen centimeter øl på en vanlig isboks og gravde den ned, og den viste seg å være akkurat like effektiv som den kommersielle fellen.Her er beskrivelse av fellen: En isboks med lokk (for å hindre regnvann) For at sneglene skal komme inn skjærer du ned kantene på alle fire sider, men lar hjørnene få beholde sin opprinnelige høyde. Grav et hull og plasser boksen slik at langsiden ligger i plan med bakken, men hullene stikker opp. Fyll i øl og sett på lokk. Mange anbefaler en billigere variant med saft og gjær, som skal være like effektivt.
  4. Strømførende Pettersmart-triks I fjor laget TV2 et oppslag om pensjonisten Olav Kallestad fra Telavåg som gjerdet inn hagen sin med et lavmontert strømgjerde beregnet på snegledreping. Hva du trenger? Terrassebord, spiker, plast, kobberstreng, bilbatteri eller starter. Spenningen er for lav til å skade for eksempel barn, men dreper småsnegler, og får de større til å skygge unna.
  5. Enklere barrierer Du kan bruke sagmugg, kalk (eggeskall), sand, sjømatskall eller aske som barriere rundt hagen. Dette skal hindre snegler i å krype inn.
  6. Nam-nam Brunsneglene liker plantene dine. Spesielt disse: Tagetes, fioler, hvite margeritter, løvetann, sommergeorginer, liljer, asters, lupiner, bønner, erter, selleri, jordbær og kål. Unngår du disse, blir også hagen din langt mindre attraktiv. Fjern også døde snegler, da disse dyrene gjerne ser på avlidte artsfrender som det neste gode måltidet. Roser, fuksia, begonia, petunia, blomkarse, løvemunn, valmuer og rododendron er imidlertid ikke populær mat, så disse kan du gjerne prøve som en barriere rundt hagen og rundt andre planter.
  7. Klamt og mørkt Mat var vi innom ovenfor. Fuktighet og gjemmesteder tiltrekker seg sneglene. De liker fuktige miljøer, og er mest aktive i skumringen. Unngå derfor å vanne hagen og bedene om kvelden og natten. Rydd også unna skrothauger og steinhauger. Unngå åpne komposthauger. En åpen og luftig hage uten gjemmesteder tiltrekker seg færre snegler.
  8. Enkelt, men er det best? Alle kan gjøre det slik, men det er kanskje litt ufyselig? Likevel: Basictipsene er å utstyre seg med hansker, en bøtte med saltvann og en klype. Plukk dyrene opp i bøtten og la ligge. Andre foreslår rett og slett at du klipper dem i to, og putter dem i en saltbøtte eller kokende vann. De kan også fryses ned. Husk å ikke dumpe dem løst i hagen etter at de er døde. Ref. punkt seks.
  9. Forebygging Om høsten kan du lage en renne ved siden av bedene og dekke den med planterester. Her liker brunsneglen å legge egg. Hell kokende vann over eggene jevnlig. (Snegleeggene er runde, ca 4 mm, melkehvit farge og ligger ofte 20-30 sammen i en klynge.)  
  10. Nye ting i hagen Undersøk nøye når du tar inn ny jord, planter, avleggere, bark etc. Sjekk at det ikke følger med snegler og egg. Hvordan eggene ser ut? Se foregående punkt.